Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 150 ml mleka
- 100 g boczku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki po obraniu i umyciu zetrzeć na tarce jak na polskie placki ziemniaczane. Przez lnianą serwetkę odcisnąć sok do miseczki i odstawić na kilka minut, by wytrącił się krochmal. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Odciśnięte ziemniaki wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i mlekiem. Dodać powstały krochmal i dokładnie wymieszać. Dodać podsmażony boczek. Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną i luźną.
Placki smażyć na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.