Składniki:
- cebula
- 1/5 pęczka świeżej pietruszki lub 2 łyżeczki suszonej
- oliwa
- 1 łyżeczka nasion fenkułu
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 cytryna
- puszka sardynek w oliwie
- 320 g spaghetti
Sposób przygotowania:
Obrane cebule pokroić w kostkę i razem z natką pietruszki podsmażyć na 1-2 łyżkach oliwy. Wsypać nasiona fenkułu i płatki chili – całość podsmażać na wolnym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pomidory, uprzednio je blendując. Dodać pomidory do cebuli doprowadzając do wrzenia. Dodać skórkę cytryny gotować około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos zbytnio się zredukuje dodać nie więcej niż pół szklanki wody. Pod koniec gotowania sos doprawić solą i pieprzem. W między czasie ugotować spaghetti wg przepisu na opakowaniu – zachowując pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Po ugotowaniu sosu dodać do niego sardynki i dusić wszystko pod przykryciem około 5 minut, następnie dodać ugotowane spaghetti, wymieszać z sosem, całość skropić sosem z cytryny i jeżeli będzie taka potrzeba podlać zachowaną wodą z gotowania makaronu. Dusić całość około 1 minuty. Podając udekorować startym serem i pietruszką.
Przepis zaczerpnięty z książki Jamie Oliviera: Gotuj sprytnie, jak Jamie Oliver