Składniki:
- 1 łyżka masła,
- 0,5 łyżki mąki,
- 450 ml bulionu warzywnego
- 400 ml śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 1 opakowanie (70 g – 100 g) szynki dojrzewającej
- 500 g brokułu
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 250 g sera mozzarella najlepiej od razu startego
- opakowanie tortellini
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1 łyżkę masła rozpuścić na patelni. Do masła dodać mąkę i przesmażyć, uważając, aby jej nie zarumienić. Do zasmażki dodać 350 ml gorącego bulionu. Wszystko dobrze wymieszać, aby nie zrobiły się grudki i zagotować. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną soli. Całość wlać na patelnię i wymieszać z bulionem. Zagotować i odstawić. Brokułu umyć, osuszyć i podzielić na małe różyczki. Gotować w pozostałym bulionie przez 2 minuty. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską pokroić w duże kawałki. Do brokułów z bulionem dodać tortellini, pomidory, sos śmietanowy i szynkę. Całość wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać serem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C lub 180 stopni C z termo obiegiem. Piec zapiekankę przez 10 – 15 minut.