Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 5 kolorowych papryk
- 200 g wędzonego tofu
- 5 pieczarek
- 1/4 szklanka oleju rzepakowego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Tofu pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej 2 łyżki oleju, wymieszaj i odstaw.
Papryki umyj i osusz. Przetnij na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Pieczarki pokrój w plasterki. Cukinię pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej, następnie zeszklij cebulę. Jak cebula będzie zeszklona wrzuć paprykę i pieczarki. Smaż około 2 minut ciągle mieszając, aby warzywa nie przywarły. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory. Smaż całość pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając. W trakcie mieszania wrzuć czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodaj cukinię i smaż pod przykryciem kolejne 15 minut. Pod koniec smażenia tofu podsmaż na grillowej patelni. Zrób to tak, aby było podsmażone z każdej strony. Dodaj tofu, posiekaną natkę pietruszki, bazylię, sól i pieprz do leczo – duś jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając.