Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 200 g kiszonej kapusty
- ok. 300 g pieczarek lub leśnych grzybów
- 1 większa cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki
- olej lub masło
Sposób przygotowania:
Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, drugą połowę na nieco większych oczkach i porządnie odciśnij je z nadmiaru wody. W podobny sposób zetrzyj obraną marchewkę.
Cebulę posiekaj w kostkę, grzyby dokładnie oczyść i także pokrój w kostkę. Następnie zeszklij cebulę na patelni, dodaj grzyby i podsmażaj, aż puszczą wodę. Następnie lekko je osól i duś jeszcze przez pięć minut.
Kapustę kiszoną możesz opłukać, jeśli uznasz, że jest zbyt kwaśna. Następnie poszatkuj ją i dodaj do miski z ziemniakami. Dodaj także podsmażone grzyby, wbij jajka i dodaj mąkę. Dopraw do smaku przyprawami i całość dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Masę na babkę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. półtorej godziny. Podawaj na ciepło lub na zimno z sosem grzybowym albo chrzanem.