Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 1,5 l bulionu
- 1/4 łyżeczki płatków chilli (może być zamiennie papryczka chilli)
- 1/2 łyżeczki kminku w proszku
- 2 liście laurowe
- 100 g pieczarek
- 100 g wędzonego tofu
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 3 łyżkach oleju. Jak cebula będzie szklista wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki – podsmażać przez 2 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie wlać bulion, wsypać chilli i kminek, dodać liście laurowe. Gotować 20-30 minut. Po ugotowaniu zupę zblendować.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce oleju. Posolić. Jak pieczarki będą podsmażone dorzucić do nich pokrojone w kostkę tofu – smażyć jeszcze z 2-3 minuty. Pieczarki i tofu nałożyć na talerze i zalać kremem z ziemniaków. Całość przystroić natką pietruszki.