Składniki:
- 4-5 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1/2 kg zmielonego mięsa (u mnie z indyka)
- 3 plastry boczku pokrojonego w małą kostkę (nie jest konieczny)
- trochę ponad 1 l bulionu (może być warzywny)
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- garść szpinaku baby (można zastąpić jarmużem)
- łyżka lub wiecej startego parmezanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, ostra papryka
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażam lekko (tylko do zeszklenia) cebulę I rozdrobniony czosnek, uważając żeby nie przypalić bo zepsujemy smak zupy. Dodaję mięso i boczek , smażę dotąd, aż straci różowy kolor. Dodaję ziemniaki i wszystko zalewam bulionem, doprawiam przyprawami. Gotuję do miękkości ziemniaków. Odlewam pół szklanki zupy i mieszam ją ze śmietaną, po czym wraca do garnka. Wsypuję ser i czekam aż się rozpuści. Na samym końcu wrzucam liście szpinaku.
4don gurom