Składniki:
- 450 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
- 400 ml maślanki,
- dwie łyżeczki soli,
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób wykonania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i sodę, następnie je mieszamy. Robimy w mące dołek i wlewamy maślankę. Dłonią mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż połączą się w luźne, miękkie ciasto. Irlandzkiego chleba nie należy długo wyrabiać. Ciasto formujemy w kulę (w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki) i układamy w formie lub na papierze do pieczenia. Robimy nacięcie obejmujące brzegi chleba i oprószamy go mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Po wyjęciu należy sprawdzić, czy chleb uderzony w spodnią część wydaje głuchy dźwięk. Jeśli tak – studzimy go, a potem kroimy na kromki.